Това каза за ФрогНюз Димитър Куманов от Сдружение Балканка. Ето го

...
Това каза за ФрогНюз Димитър Куманов от Сдружение Балканка. Ето го
Коментари Харесай

Димитър Куманов за ФрогНюз: Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне

Това сподели за ФрогНюз Димитър Куманов от Сдружение " Балканка ".

 

Ето го цялото изявление:

 

Г-н Куманов, безспорно против природата мъчно може да се бори човек и бедствието, което сполетя Южното ни Черноморие е доказателство за това, само че подхванала ли е страната нужните ограничения за попречване на сходни наводнения? Подготвени ли сме за сходни бедствия?

Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме сходни бедствия. Това, което можем да вършим е първо да се молим на Господ и второ да взимаме ограничения, с които да се понижават вредите и да няма повече жертви при такива случаи. Това изисква подготовка от страна на страната и смяна в метода на мислене освен на ръководещите, само че и на всеки обособен човек, който първото му нещо, в случай че живее до река, е да отиде и да си изхвърли всички отпадъци там.

Ефективен ли е проектът за ръководство на риска от наводняване на страната?

 

В момента има настоящи проекти за ръководство на риска от наводнения, които от 8 години се търкалят. Мерките, които са планувани в тях са смешни, от предишния век, като предлагани корекции на реки, нови насипи, удълбаване на корита и така нататък Тези остарели проекти за ръководство риска от наводняване към момента работят, трябваше да имаме нови, които да са в действие от началото на 2022г., само че Министерство на околната среда и водите ги разпореди на Световната банка, по разпореждане на Бойко Борисов и до момента няма нищо готово черно на бяло.

 

На проектите за ръководство на риска от наводняване скоро ще им изтече публичното разискване, те занапред ще бъдат сега са подложени на екологична оценка и оценка на съгласуемост, само че за тях също ще има 6 месеца публично разискване и чак тогава, като се одобряват тези оценки от Министерство на околната среда и водите и се одобрят, ще може посредством решение на Министерски съвет да влязат в действие.

 

Мерките от до момента настоящите проекти, съгласно Министерство на околната среда и водите са изпълнени от порядъка на 10%, само че действително са изпълнени не повече от 3% от ограниченията, които ги имаше в досегашните проекти.

Новите проекти съдържат същите остарели ограничения от предходните такива, като едно нещо, което се случи е, че имаше нова предварителна оценка на риска от наводнения и въз основата на нея имаше избрани региони със забележителен евентуален риск от наводнения, които отчасти съответстват със старите.

 

Заедно с проектите за речните басейни, новите проекти за ръководство на риска от наводняване костваха 35 млн. лева на страната.

 

Говорите за Световната банка, която взе за проектите ни за ръководство на риска от наводняване и за ръководство на речните басейни към 35 млн. лв.?

 

Точно по този начин, също така качеството на новите проекти е доста ниско, цялостно е с едни скъпоструващи ограничения от рода на създаване на нови насипи, нови корекции на реки, удълбаване на реки.

 

От “Балканка ” предложихме превантивни ограничения да се понижат сечта в регионите с евентуален риск, да се понижи забрани сечта на крайбрежна растителност, което е и една от ограниченията от предходните проекти, само че те отхвърлиха да ги включат. Мерките, които ние предлагахме, щяха да костват нула лв. на данъкоплатеца.

Най-интересното е, че хората, които писаха тези проекти, са от хидрофакултета на УАСГ, които са финансово заинтригувани и са в спор на ползи, тъй като те трябваше да ги проектират тези насипи, корекции и така нататък

Има импортиран законопроект за изменение на Закона за водите, с който се лимитират сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони, ще го поддържат ли депутатите?

 

Това е доста прекрасен план на " Продължаваме промяната ", който, като се изключи че щеше да пази питейните водоизточници, той щеше да е доста потребен и при битката за понижаване на вредите от наводнения. Той не разрешава сечи в санитарно- охранителни зони, само че този законопроект няма да бъде признат.

 

Защо?

 

Защото Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не го харесват, гербаджиите сигурно и те са срещу, тъй като дървената мафия в тази страна са те.

 

Как стоят нещата със София, Почистват ли се каналите?

 

От “Балканка ” предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има. В София, откогато Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводняване да приема една сериозна част от водите и да ги изкарва от града, в този момент сега не поема нищо. Преди 4-5 години имаше едно наводняване в София, което беше на от единствено 30 л. на кв.м. и София се беше удавила съвсем. Сега ние приказваме за превалявания, които са с по 300л. и нагоре. Ако се случи подобен дъжд като по Южното ни Черноморие, София безусловно ще изчезне. Ние с обмисляне и оценяване, не можем да предотвратяваме нищо. Това, което можем е да понижаваме вредите и да търсим метод да няма жертви.

 

Това, което чухме, че край морето са били засипани и задръстени дерета е закононарушение, тъй като тази вода, която би текла долу в ниското в тези дерета, с цел да се оттече към морето, тя е била блокирана и е текла по повърхността или се е вляла вливайки се в прилежащото дере, с цел да стане два пъти повече в него.

 

Чухме, че Министерски съвет е основал комисия за проучване на това, което се е случило, а този, който оглавява комисията заместник-министъраът на околната среда и водите Петър Димитров е идеолог на всичко това, което се е случило през последните 15 години с реките. Това е индивидът, който беше разпоредил да се отхвърлят всички препоръчани ограничения за проектите за ръководство на риска от наводняване.

 

Той е индивидът, който стои зад, в случай че си спомняте кражбата на баластрата на река Вит за автомагистрала “Хемус ”, в случай че си спомняте. Тогава той беше началник на Басейнова дирекция “Плевен ”, уредник на прикриването на тази кражба, в този момент той самичък себе си ще търси, с цел да откри кой е отговорен. Искам да кажа, че от средата на август предходната година до момента, се случи рецесията за вода в Своге, напълно от човешка интервенция. Получи се наводнението по поречието на река Стряма, единствено през последния месец в България, в 7 реки всичката риба беше отровена и този човек продължава да е министър с сектор води.

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР